Shona Wood

535x400Starting Grant Shona Wood
Foto: TFS (Lars Åke Andersen)

Shona Wood

Epigenetic light

VERTSINSTITUTT: Arktisk og marin biologi (AMB), Fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi (BFE)
PERIODE: 2017-2021 (forlenget til 2023)
BEVILGNING: 12 MNOK
HJEMMESIDE 1
HJEMMESIDE 2

Facebook 
Blog
Video om Wood’s prosjekt

Døgntidsklokker er universelle blant dyr og er avgjørende for å koordinere fysiologiske og metabolske funksjoner gjennom dagen. Den grunnleggende betydningen av døgnrytmer, omfatter alle områder av biologi, fra menneskers helse, til utvikling og atferd, og var forskningsområdet til de nylige nobelprisvinnerne (2017). Imidlertid er det også en sesongklokke, en kalender, som muliggjør pålitelig forutsigelse av kommende sesongmessige endringer i tidsfysiologiske tilpasninger som er nødvendige for å overleve, som migrasjon, dvale og reproduksjon. Hvordan denne sesongklokken fungerer er ikke kjent for noe dyr. Mennesker viser sesongmessige rytmer – immunitet, infeksjon, symptomer på Alzheimers sykdom og depresjon – men sesongklokker er dårlig definert hos mennesker, derfor ser vi til andre dyr for å definere dette urverket. Arktis er et utmerket sted å forske på biologiske klokker (kronobiologi): med store variasjoner i lys/mørke gjennom året (mørketid og midnattsol), og byr på uutnyttede naturlige eksperimenter. For å forstå virkningen av biologiske klokker er det nødvendig å først forstå hvordan de er koordinert på et mekanistisk nivå og grensene for deres funksjon, som er grunnlaget for tildelingen fra Tromsø forskningsstiftelse (TFS).

Shona har drevet laboratoriet sitt ved Universitetet i Tromsø de siste 4,5 årene, finansiert av TFS (tildeling tilsvarende: € 2,5 millioner). Forskningen hennes fokuserer på sesongbasert tidsstyring og dvale. Woods lab består av en postdoktor, tre doktorgradsstudenter. Nylig var hun medsøker på det vellykkede UiT Aurora-senteret på 23 millioner norske kroner til å etablere et senter for sesongbasert tidsstyring (ASTI), og har tatt en lederrolle i dette initiativet som nestleder.

Hun har en utmerket merittliste på dette feltet, og har publisert seks litteratursammenstilling om sesongmessig tidstyring og primære forskningsartikler innen prestisjefylte tidsskrift som «Nature Communications», «Current Biology» og «Plos-Genetics», og et nylig bokkapittel i boken «Neuroendocrine Clocks and Calendars».

Tidligere var hun forsker (2015 – 2017), i et laboratorium ved Manchester University, hvor hun ble internasjonalt anerkjent for sitt arbeid innen biologisk tidsstyring. Som forsker ledet Wood et forskerteam sammen med professor Andrew Loudon (University of Manchester) og professor David Burt (Rosin Institute, University of Edinburgh).